D-mannose: een natuurlijk alternatief voor antibiotica?

D-mannose: een natuurlijk alternatief voor antibiotica?

D-mannose is een veelbelovende stof die je vindt in voedingsmiddelen en die je als supplement kunt nemen tegen blaasontsteking.

Een blaasontsteking kan goed worden behandeld met antibiotica. Dat is natuurlijk fijn, maar een behandeling met antibiotica is niet altijd zonder nadelen. Als jij een van die vele vrouwen bent die last heeft van terugkerende urineweginfecties of blaasontstekingen, kan het nuttig zijn om naar natuurlijke en alternatieve oplossingen te kijken om blootstelling aan antibiotica zoveel mogelijk te vermijden. In dit artikel bespreken we één zo’n alternatief middel, namelijk D-mannose.

Nadelen van antibiotica

Wie wel eens antibiotica heeft genomen voor een blaasontsteking, weet dat het vaak snel verlichting biedt. Antibiotica kan op zo’n moment een godsgeschenk lijken (en soms is het dat ook!). Helaas heeft antibioticagebruik ook een aantal nadelen. Zo komt een herhaling van de infectie veel voor, omdat soms niet alle bacteriën verdwijnen. Deze achterblijvende bacteriën zorgen ervoor dat een infectie gemakkelijk weer kan oplaaien. Vaak zijn vrouwen die al eens een blaasontsteking hebben gehad hier vatbaar voor en ontwikkelen ze vaker infecties, zogenaamde recidiverende urineweginfecties.

Overmatig gebruik van antibiotica kan ook op lange termijn negatieve gevolgen hebben, zoals schade aan de normale, gezonde bacteriën in je urinewegen en ook in de rest van je lichaam. Daarnaast kan antibioticagebruik mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van resistente bacteriën.

Hoewel het dus niet verstandig is om antibiotica te slikken alsof het snoepjes zijn, is het desondanks aan te raden om naar je huisarts te gaan voor een antibioticakuur als je last blijft houden van klachten van een urineweginfectie. Een milde infectie kan gauw erger worden als hij te lang onbehandeld blijft, dus blijf er zeker niet al te lang mee rondlopen. Als je al antibiotica hebt geslikt en je maar last blijft houden van klachten, kan het zijn dat je te maken hebt met een andere bacterie die de blaasontsteking veroorzaakt. In de meeste gevallen wordt deze veroorzaakt door E.coli, maar in zeldzame gevallen niet. Het kan daarom zijn dat je een andere soort antibiotica nodig hebt. In nog zeldzamere gevallen kunnen je symptomen ook wijzen op iets anders, zoals interstitiële cystitis. Bespreek deze gevallen altijd met een arts.

D-mannose: een veelbelovend hulpmiddel bij blaasontstekingen

D-Mannose is lichaamseigen stof, een enkelvoudig suiker (monosacharide) die verwant is aan glucose. D-Mannose komt voor in de natuur en in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder veenbessen (cranberry), appels, ananas en sinaasappels. Verder wordt D-mannose verkregen uit een extract van natuurlijke materialen zoals beuken- en berkenhout.

Er is nog niet erg veel bekend over hoe D-mannose werkt, maar veel wetenschappers zijn van mening dat D-mannose voorkomt dat bepaalde infectieuze bacteriën zich aan de cellen van de urinewegen hechten, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden weggespoeld voordat ze een infectie veroorzaken.

Nu kun je natuurlijk een heel netje sinaasappels opeten op het moment dat je de eerste symptomen van een blaasontsteking voelt, maar toch is dat niet aan te raden. Er zit namelijk maar een klein beetje D-mannose in voeding en er zijn hogere doses nodig om een therapeutisch effect te hebben. Je kunt dan beter een supplement met D-mannose gebruiken. D-mannose wordt in witte poedervorm vaak gebruikt om milde urineweginfecties te voorkomen en te behandelen. Je kunt het consumeren in poedervorm of in tabletvorm. Omdat D-mannose een licht zoete smaak heeft, kun je het gemakkelijk oplossen in een glas water of in een ander drankje. Dat is nog lekker ook!

D-mannose kan je helpen blootstelling aan antibiotica zoveel mogelijk te vermijden

Wetenschappelijke studies naar D-mannose

Anekdotisch bewijs voor D-mannose is er veel. Op internet zijn veel positieve ervaringsverhalen met D-mannose te lezen. Veel vrouwen, maar ook mannen, geven aan dat het middel werkt om blaasontstekingen te behandelen en te voorkomen  – soms werkt het zelfs bij ontstekingen die resistent zijn tegen antibiotica. Maar wat zegt de wetenschap over D-mannose?

Hoewel er meer onderzoek nodig is om te bepalen of D-mannose op betrouwbare wijze urineweginfecties kan voorkomen en behandelen, hebben eerste studies veelbelovende resultaten opgeleverd:

 • Een onderzoek uit 2013 bij 308 vrouwen vergeleek de effectiviteit van een dagelijkse dosis van 2 gram D-mannose met een gewoon antibioticum dat werd gebruikt om herhaling van blaasontstekingen te voorkomen. Na 6 maanden lieten de resultaten zien dat D-mannose even effectief was als antibiotica om terugekerende blaasontstekingen te voorkomen, en het ging bovendien gepaard met minder bijwerkingen.
 • Een studie uit 2016 evalueerde het effect van D-mannose op 43 vrouwen met actieve urineweginfecties en een geschiedenis van terugkerende blaasontstekingen. De eerste 3 dagen slikten de deelnemers aan het onderzoek tweemaal daags een dosis van 1,5 gram D-mannose, gevolgd door één dagelijkse dosis van 1,5 gram gedurende 10 extra dagen. Na 15 dagen was ongeveer 90% van de infecties verdwenen. Hoewel deze resultaten bemoedigend zijn, was de opzet van de studie enigszins gebrekkig vanwege de kleine steekproefomvang en het ontbreken van een controlegroep.

D-mannose: het proberen waard!

Als jij een vrouw bent die vaak last heeft van terugkerende blaasontstekingen, dan is het zeker de moeite waard om D-mannose eens uit te proberen. Voor de meeste mensen levert het nemen van D-mannose geen gezondheidsrisico’s op. De meest gemelde bijwerking is milde diarree. Omdat D-mannose echter een soort suiker is, is het mogelijk niet geschikt voor mensen die moeite hebben met het reguleren van hun bloedsuikerspiegel, zoals diabetici.

Er is momenteel niet genoeg wetenschappelijk bewijs om een ideale dosis D-mannose vast te stellen om blaasontstekingen te voorkomen, maar er is bekend dat een hoge dosering nodig is om een effect te hebben. In de meeste wetenschappelijke onderzoeken zijn doses van 1,5–2 gram tot driemaal daags veilig getest. Een kleine kanttekening: vaak werken alternatieve middelen beter om te voorkomen dan om te genezen. Mocht je al last van een blaasontsteking hebben en binnen 24 uur na het nemen van D-mannose geen verbetering voelen, ga dan alsnog even langs je huisarts voor een antibioticakuur. Je kunt de D-mannose dan alsnog eens uitproberen om een volgende infectie te voorkomen.

Heb jij ervaringen met D-mannose en werkt het voor jou? Laat het ons weten in de reacties!

Altarac, S., & Papeš, D. (2013). Use of d-mannose in prophylaxis of recurrent urinary tract infections (UTIs) in women. BJU International, 113(1), 9-10. https://doi:10.1111/bju.12492

Beahm, N. P., Nicolle, L. E., Bursey, A., Smyth, D. J., & Tsuyuki, R. T. (2017). The assessment and management of urinary tract infections in adults: Guidelines for pharmacists. Canadian pharmacists journal : CPJ = Revue des pharmaciens du Canada : RPC150(5), 298–305. https://doi.org/10.1177/1715163517723036

Bergamin, P. A., & Kiosoglous, A. J. (2017). Non-surgical management of recurrent urinary tract infections in women. Translational andrology and urology6(Suppl 2), S142–S152. https://doi.org/10.21037/tau.2017.06.09

Domenici, L., Monti, M., Bracchi, C., Giorgini, M., Colagiovanni, V., Muzii, L., & Benedetti Panici, P. (2016). D-mannose: a promising support for acute urinary tract infections in women. A pilot study. European review for medical and pharmacological sciences20(13), 2920–2925.

Flores-Mireles, A. L., Walker, J. N., Caparon, M., & Hultgren, S. J. (2015). Urinary tract infections: epidemiology, mechanisms of infection and treatment options. Nature reviews. Microbiology13(5), 269–284. https://doi.org/10.1038/nrmicro3432

Tan, C. W., & Chlebicki, M. P. (2016). Urinary tract infections in adults. Singapore medical journal57(9), 485–490. https://doi.org/10.11622/smedj.2016153

Blaas

Blaasontsteking

Bijna iedere vrouw heeft het wel eens gehad… blaasontsteking. Wat kun je eraan doen?

artikel Delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Reageren? Gezellig!

   Laat hier je reactie achter

   Logo wit Help ik ben vrouw

   Wij geloven dat je grip hebt op je eigen gezondheid. Wij zijn er om je te ondersteunen, te begeleiden en te inspireren met informatieve artikelen en persoonlijke ervaringen over vrouwengezondheid.

   © 2020. Alle rechten voorbehouden. Onze websitediensten, inhoud en producten zijn alleen voor informatieve doeleinden. Help ik ben vrouw geeft geen medisch advies, diagnose of behandeling. Voor verdere informatie, zie disclaimer.

   Help ik ben vrouw
   Logo